2009. január 17., szombat

Az első lovag

Ennek a filmnek a szeretete szintén középiskolai élményemre nyúlik vissza.
Népművelőnek ill. ahogy hivatalosan akkor illett mondani, közművelődési előadónak tanultam. A tantárgyaink között szerepelt az esztétikai elemzés nevű tárgy is. Volt egy novella, amit azóta is hiába keresek: A sárkány. Ebben olvastam először Artúr királyról és Lancelotról és ekkor szerettem meg az Artúr-legendakört.
Aztán amikor filmen megjelent, ráadásul két olyan főszereplővel, akiknek szinte minden filmjét bármikor szívesen megnézem, ezt is többször néztem végig. Persze a könyvet is elolvastam, de az nem ragadott annyira magával, mint a film.

Az első lovag
(First Knight)

színes magyarul beszélő amerikai kalandfilm, 134 perc, 1995

rendező: Jerry Zucker
író: William Nicholson, Lorne Cameron, David Hoselton
forgatókönyvíró: William Nicholson
operatőr: Adam Greenberg
díszlettervező: Malcolm Stone
jelmeztervező: Nana Cecchi
zene: Jerry Goldsmith
producer: Jerry Zucker, Hunt Lowry
látványtervező: John Box
vágó: Walter Murch

szereplő(k):
Sir Sean Connery (Artúr király)
Richard Gere (Lancelot)
Julia Ormond (Guinevere)
Ben Cross (Malagant herceg)
John Gielgud (Oswald)
Liam Cunningham (Agravaine)
Christopher Villiers (Sir Kay)
Ralph Ineson (Ralf)
Paul Kynman (Mark)


Artúr király harcba száll a gonosz Malaganttal, aki megint egy újabb várost akar uralma alá hajtani. E város úrnője, a gyönyörű Guinevere beleszeret uralkodójába, és úgy dönt, feleségül megy hozzá. Ám éppen mikor belépne a királyi vár kapuján, véletlenül összetalálkozik egy ismeretlen nomáddal, Lancelottal. Artúr király meglátja Lancelotban a bátor és becsületes hőst, és a híres Kerekasztal lovagjává teszi. Lancelot azonban csak egyet akar: az áhított nő kezét. És senki sem tudhatja előre, mire képes egy ilyen elsöprő erejű szerelem.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/183582566/Az_elso_lovag.part1.rar
http://rapidshare.com/files/183595044/Az_elso_lovag.part2.rar
http://rapidshare.com/files/183609531/Az_elso_lovag.part3.rar
http://rapidshare.com/files/183628135/Az_elso_lovag.part4.rar
http://rapidshare.com/files/183643022/Az_elso_lovag.part5.rar
http://rapidshare.com/files/183658383/Az_elso_lovag.part6.rar
http://rapidshare.com/files/183570061/Az_elso_lovag.part7.rar

A könyvajánló:

Arthur, a bölcs lovagkirály békében és a kerekasztal lovagjaival egyetértésben uralkodik az arany városban, Camelotban. Egész életét népének szentelte, és most úgy érzi, végre megtalálta birodalma méltó királynőjét a fiatal és sugárzóan szép Guinevere személyében. Guinevere őszintén vonzódik a rendkívüli férfihoz, és útra is kel Camelot várába, az esküvőre. Az úton kóbor lovagok támadják meg, de egy ismeretlen, hazátlan ifjú harcos, Lancelot megmenti életét. A hirtelen fellobbanó szenvedély elhomályosítja addigi érzelmeit, és bár a király felesége lesz, szerelme Lancelothoz köti. Arthur mindkettőjüket boldogan fogadja városába és bizalmába, nem is sejtve a titkot, amely mindannyiuk életét gyökerestől megváltoztatja majd... E kalandban, romantikában bővelkedő szerelmi háromszög történetét Elizabeth Chadwick Betty Trask-díjas írónő avatott tolla nemcsak izgalmas olvasmánnyá, hanem máig is aktuális példázattá emeli.

Hair

No, ez egy másik nagy kedvenc, amit annyiszor néztem meg, hogy álmomból felébresztve is tudtam volna az egészet. Ha a számokból valamelyiket meghallottam valahol, azonnal előttem volt a hozzátartozó filmbeli jelenet. Igaz, a nagylemez már évekkel korábban megvolt nekünk, pedig akkoriban igen nehéz volt hozzájutni külföldi lemezekhez, különösen egy ekkora vihart kavaróhoz.
Természetesen évekig csak feliratosan láttam, mert nem szinkronizálták, aztán amikor a most már közszolgálatinak nevezett egyik csatorna "szinkronizáltan" vetítette, egy világ omlott össze bennem! Annyira a fülemben volt a színészek eredeti hangja és ezt a magyar hanggal tökéletesen tönkretették. Ha lehet rosszul kiválasztani a szinkronhangokat, akkor ebben az esetben tökéletesen sikerült. Iszonyú volt!
Szerencsére ez a változat már nem az, amit én a tévében láttam.

Hair

színes szinkronizált amerikai musical, 117 perc, 1979

rendező: Milos Forman
író: Gerome Ragni, James Rado
forgatókönyvíró: Michael Weller
operatőr: Miroslav Ondrícek
zene: Galt MacDermot

szereplő(k):
Treat Williams (Berger)
Beverly D'Angelo (Sheila Franklin)
John Savage (Claude)
Annie Golden (Jeannie)
Dorsey Wright (Hud)
Don Dacus (Woof)
Richard Bright (Fenton)
Miles Chapin (Steve)


Az volt a Vízöntő kora. Az volt az önfeledt szabadság, a tánc, a dal és az LSD kora. De az volt a vietnámi háború kora is. A felesleges katonásdié és az értelmetlen, kegyetlen halálé... Egy vidéki srác megkapja a behívóját, és a sorozásra New Yorkba utazik. Aztán meglát egy gyönyörű lányt lóháton, akibe talán beleszeretne, ha a legkisebb esélye is volna rá, hogy még egyszer találkozzanak. Új barátai erről egészen másképpen vélekednek. A hippiknek semmi sem lehetetlen: az ő életüket más törvények irányítják, kizárólag olyanok, melyeket saját maguk hoztak. Így kezdődik a film, melyre mindenki olyan szívesen emlékszik. Berger, Claude, Sheila és a többiek története nem csak egy korszakról és egy generációnak szól: örök klasszikussá vált. A virág-korszaknak vége, de ez a film újra és újra képes meggyőzni nézőit, hogy volt benne valami, ami remélhetőleg nem múlik el.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/184137759/Hair_szinkr.part1.rar
http://rapidshare.com/files/184148837/Hair_szinkr.part2.rar
http://rapidshare.com/files/184160622/Hair_szinkr.part3.rar
http://rapidshare.com/files/184173379/Hair_szinkr.part4.rar
http://rapidshare.com/files/184187068/Hair_szinkr.part5.rar
http://rapidshare.com/files/184201177/Hair_szinkr.part6.rar
http://rapidshare.com/files/184125924/Hair_szinkr.part7.rar

Ez is saját konvertálás és feltöltés.

Száll a kakukk fészkére

Ha már blog, akkor nézzétek el nekem, hogy néhány, számomra nagyon kedves filmhez megjegyzést is írok.
Ez a film nagyon meghatározó volt számomra középiskolás koromban. Fantasztikus magyartanárnőnknek köszönhetően a magyar érettségi egyik "szabadon", vagyis közös megegyezéssel választott tétele a film, a könyv és a színházi előadás összehasonlító elemzése volt.
A színházi előadást nem jelentéktelenebb színészek előadásában láttuk, mint a filmbeliek voltak. Koncz Gábor, Béres Ilona, Bujtor István és Kern András, hogy csak a legfontosabb szereplőket említsem. Fantasztikus élmény volt! Az előadás végén a közönség állva, tízperces vastapssal köszönte meg a produkciót.
Mondanom sem kell, hogy a könyvet is többször elolvastam, a filmet meg nem tudnám mondani, hányszor néztem meg moziban, sőt a színházi előadást is megnéztem mégegyszer, igaz, azt már nem a Vígszínházban, de Bujtor rendezésében.



Száll a kakukk fészkére
(One Flew Over the Cuckoo's Nest)

színes magyarul beszélő amerikai filmdráma, 130 perc, 1975

rendező: Milos Forman
forgatókönyvíró: Ken Kesey, Lawrence Hauben, Bo Goldman
zeneszerző: Jack Nitzsche
operatőr: Haskell Wexler, Bill Butler, William A. Fraker
vágó: Sheldon Kahn, Lynzee Klingman, Richard Chew

szereplő(k):
Jack Nicholson (Patrick McMurphy)
Louise Fletcher (Mildred Ratched nővér)
William Redfield (Harding)
Michael Berryman (Ellis)
Danny DeVito (Martini)
Brad Dourif (Billy Bibbit)


A Ken Kesey regényéből forgatott film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát. Hamarosan rájön: a műintézmény lakói - akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide - semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. A történet többi szereplőjének élete - kivétel nélkül remekbe szabott figurák és alakítások - mind egy-egy dráma, aminek már csak végkifejletével találkozunk. McMurphyről hamar lehull a kívülállás páncélja, és megpróbál segíteni társain, akiken látja: az orvostudomány köntösébe bújtatott érzéketlenség és álszent gyógyítás - valójában fegyelmezni, idomítani akarás - csak rontja állapotukat.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/183260630/Szall_a_kakukk.part1.rar
http://rapidshare.com/files/183276260/Szall_a_kakukk.part2.rar
http://rapidshare.com/files/183292076/Szall_a_kakukk.part3.rar
http://rapidshare.com/files/183308169/Szall_a_kakukk.part4.rar
http://rapidshare.com/files/183324404/Szall_a_kakukk.part5.rar
http://rapidshare.com/files/183245112/Szall_a_kakukk.part6.rar
http://rapidshare.com/files/183189660/Szall_a_kakukk.part7.rar

Saját konvertálás és feltöltés!

S hogy még különösebb legyen a blogom, kedvenc könyveimet is hozzáillesztem a filmekhez. Természetesen ez inkább csak könyvajánló lesz, hiszen ezek a könyvek ugyan nekem mind megvannak, de akit érdekel a filmek alapjául szolgáló könyv, bármelyik könyvtárban vagy antikváriumban beszerezheti azokat. Kedvcsinálónak igyekszem a könyv fülszövegét is beilleszteni.


Ken Kesey
első regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg. Merész, egycélú lendület, izgalmas cselekménybonyolítás, kitűnően megszerkesztett jelképrendszer, bizarr és mégis hiteles emberábrázolás jellemzi a művet. A színhely: elmegyógyintézet. A szereplők: ápoltak és ápolók. A téma: talpra tudnak-e még állni a szánalmas emberroncsok. A regény azt sugallja, hogy a reménytelen kiszolgáltatottságban is lázadni kell az embertelenség ellen, mert az áldozat - fájdalmas bár - nem céltalan: talán van még visszatérés az elveszett emberséghez.

2009. január 14., szerda

Dr. Szöszi 1-2.

Betegségem előtt többek közt jogot is tanultam és töredelemesen bevallom, még szerettem is, és igaz, hogy nem vagyok szőke, de ezt a két filmet nagyon kedveltem.



Doktor Szöszi (Legally Blonde)
2001 - amerikai vígjáték - 97 perc

Szereplők:
Reese Witherspoon (Elle Woods)
Luke Wilson (Emmett Richmond)
Selma Blair (Vivian Kensington)
Matthew Davis (Warner Huntington)
Victor Garber (Callahan professzor)
Raquel Welch (Mrs. Windham-Vandermark)
Alanna Ubach (Serena)
Holland Taylor (Stromwell professzor)
Jennifer Coolidge (Paulette)

Elle, a gimi legszőkébb és legcserfesebb nője rájön, hogy a szőke bombázók élete sem könnyű. A szerelme elhagyja, mert politikusi pályára készül, és komoly joghallgató csak komoly barátnővel mutatkozhat. Elle elhatározza, hogy bosszút áll. Felvételizik Amerika legnevesebb jogi egyetemére, hogy megmutassa, mit tud. Igaz, a rózsaszín micisapkái, magassarkú cipői, rúzsa és az illatos papíron beadott dolgozatai kissé megzavarják a tekintélyes intézményt, ám amikor egy gyilkossággal vádolt oktató ügyében jól ápolt kezébe veszi a nyomozást, minden megváltozik körülötte.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/96987851/dr_szoszi.part1.rar
http://rapidshare.com/files/96992941/dr_szoszi.part2.rar
http://rapidshare.com/files/96993100/dr_szoszi.part3.rar
http://rapidshare.com/files/97024345/dr_szoszi.part4.rar
http://rapidshare.com/files/97189009/dr_szoszi.part5.rar
http://rapidshare.com/files/97189010/dr_szoszi.part6.rar
http://rapidshare.com/files/97188819/dr_szoszi.part7.rar

Jelszó: new7warez

A jelszó ne tévesszen meg senkit, az adott oldalon ezek a saját feltöltéseim és kötelező jellegű a jelszó!

Doktor Szöszi 2. (Legally Blonde 2: Red, White & Blonde)
2003 - amerikai vígjáték - 95 perc

Szereplők:
Reese Witherspoon (Elle Woods)
Sally Field (Rudd)
Bob Newhart (Sidney Post)
Luke Wilson (Emmett Richmond)
Jennifer Coolidge (Paulette Bonafonté)
Regina King (Grace Stoteraux)
Alanna Ubach (Serena McGuire)
Elizabeth Beckwith (Mira)

A Harvard meghódítása után Elle egy nagyvállalat feltörekvő ügyvédje lesz, ügyesen egyensúlyozva karrierje építése és az álmai férfijával kötendő közelgő esküvőjére való készülődés között. Azonban amikor kiderül, hogy szeretett kutyájának, Gyilkosnak rokonait egyik kliensének cége kozmetikai tesztelésekhez használja föl, kiáll jogaikért - és azonnal ki is rúgják. Habár ettől kissé kiborul, optimizmusát nem veszti el. Ms. Woods tehát Washingtonba indul, hogy francia manikűrös kezébe vegye a dolgokat.

Elle próbál eligazodni a politikai világában, ami hatalmas kihívást jelent a számára. A politikusok nem bánnak kifejezetten udvariasan a "Fővárosi Barbival". Washington D.C. egyébként sem a legideálisabb hely egy olyan személy számára, aki kitűnő ízléssel bír a divat világában, emellett még harvardi jogi diplomával is rendelkezik. Elle azonban éles eszével, továbbá elszántságával lassan átformálja a rendszert. Gyilkosért és családjáért harcolva, Elle azokat is lépésre ösztönzi, akik saját magukat szeretnék megtalálni.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/97459809/dr_szoszi2.part1.rar
http://rapidshare.com/files/97459803/dr_szoszi2.part2.rar
http://rapidshare.com/files/97460366/dr_szoszi2.part3.rar
http://rapidshare.com/files/97504411/dr_szoszi2.part4.rar
http://rapidshare.com/files/97504618/dr_szoszi2.part5.rar
http://rapidshare.com/files/97685653/dr_szoszi2.part6.rar
http://rapidshare.com/files/97684938/dr_szoszi2.part7.rar

Jelszó: new7warez

2009. január 12., hétfő

Sommersby

színes magyarul beszélõ amerikai romantikus dráma, 113 perc, 1993

rendezõ: Jon Amiel
író: Nicholas Meyer, Anthony Shaffer
forgatókönyvíró: Sarah Kernochan
zeneszerzõ: Danny Elfman
operatõr: Philippe Rousselot
díszlettervezõ: Bruno Rubeo
jelmeztervezõ: Marilyn Vance
producer: Arnon Milchan, Steven Reuther
executive producer: Maggie Wilde, Richard Gere

szereplõ(k):
Richard Gere (Robert Sommersby)
Jodie Foster (Laurel)
Bill Pullman (Orin Meecham)
James Earl Jones (Isaacs)
Richard Hamilton (Doc Evans)
William Windom (Powell)
Brett Kelley (Rob)


Jack Sommersby váratlan tér haza falujába, két évvel az amerikai polgárháború befejezése után: otthon mindenki meg volt gyõzõdve arról, hogy már nem él. Felesége, Laurel, aki férjét rosszindulatú, kegyetlen embernek ismerte, idõközben odaígérkezett egy másik férfihez, hálából amiért az segített neki gondozni a birtokot Sommersby távollétében. Jack megérkeztekor kötelességtudóan véget vet ennek a kapcsolatnak, és új életet kezd törvényes urával. És hamarosan kiderül, hogy ez valóban egy teljesen új élet, mert a megtért férfi természete egyáltalán nem hasonlít a régi Jack Sommersby-re. Ám Laurel boldogsága nem tarthat sokáig: nem sokkal azután, hogy személyazonossága megkérdõjelezõdik, a férjet letartóztatják gyilkosságért - egy olyan tettért, melyet kétséget kizáróan a valódi Jack Sommersby követett el.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/182336724/Sommersby.part1.rar
http://rapidshare.com/files/182344725/Sommersby.part2.rar
http://rapidshare.com/files/182354709/Sommersby.part3.rar
http://rapidshare.com/files/182362747/Sommersby.part4.rar
http://rapidshare.com/files/182370428/Sommersby.part5.rar
http://rapidshare.com/files/182378248/Sommersby.part6.rar
http://rapidshare.com/files/182425337/Sommersby.part7.rar
http://rapidshare.com/files/182326639/Sommersby.part8.rar


Mrs. Mikulás


Mrs. Mikulás
(Meet the Santas, 2005)

A Mikulásnak egy feleségre van szüksége, méghozzá azonnal! A hagyományt ugyanis nem szabad megszakítani, már pedig most nagy baj van: feszültség támadt a Mikulás házatáján. Mert hát ki hallott még szingli Mikulásról? Nick Claus tehát csak abban az esetben töltheti be posztját, amennyiben eleget tesz kötelezettségének és talál magának egy feleséget.

Egyéb címek: Találkozzunk karácsonykor!, Mrs. Télapó
Nemzet: amerikai
Stílus: családi, vígjáték
Hossz: 96 perc

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/178061546/Mrs_c.part1.rar
http://rapidshare.com/files/178073668/Mrs_c.part2.rar
http://rapidshare.com/files/178081463/Mrs_c.part3.rar
http://rapidshare.com/files/178088680/Mrs_c.part4.rar
http://rapidshare.com/files/178096008/Mrs_c.part5.rar
http://rapidshare.com/files/178067202/Mrs_c.part6.rar

Jelszó: mtzy

Mikulásné kerestetik


(Single Santa Seeks Mrs. Claus)
Amerikai filmvígjáték (2004) (82')

Beth csak is a munkájának és a kisfiának szenteli az életét, s miután elvesztette férjét, nem is álmodik arról, hogy valaha még boldog lehet egy másik férfi oldalán. A kisfiára azonban már alig van ideje, mert a főnöke egyre többet követel tőle. Egy szép napon aztán megismerkedik egy olyan emberrel, aki fenekestül felforgatja az életét. Először csak egy reklámfilmbe beugorva menti meg Beth becsületét és állását, de az asszony hamarosan rájön, hogy Nick talán az egész életét is megváltoztathatja...


Rendezte:
Harvey Frost

Szereplők:
Steve Guttenberg (Nick)
Crystal Bernard (Beth)
Dominic Scott Kay (Jake)
Thomas Calabro (Andrew)
Armin Shimerman (Ernst)
Sebastian Tillinger (Hennesy)
Wendy Braun (Amy)
Mackenzie Fitzgerald (Jocelyn)
Kelley Hazen (Joanie)
Cody Arens (Christian)
Robin Shorr (Meredith)
John Wheeler (Télapó)
Taffy Wallace (edző)
Samantha Bennett (Marilyn)
Ashlynn Bernard (fiatal Beth)

Letöltés: