2009. január 17., szombat

Száll a kakukk fészkére

Ha már blog, akkor nézzétek el nekem, hogy néhány, számomra nagyon kedves filmhez megjegyzést is írok.
Ez a film nagyon meghatározó volt számomra középiskolás koromban. Fantasztikus magyartanárnőnknek köszönhetően a magyar érettségi egyik "szabadon", vagyis közös megegyezéssel választott tétele a film, a könyv és a színházi előadás összehasonlító elemzése volt.
A színházi előadást nem jelentéktelenebb színészek előadásában láttuk, mint a filmbeliek voltak. Koncz Gábor, Béres Ilona, Bujtor István és Kern András, hogy csak a legfontosabb szereplőket említsem. Fantasztikus élmény volt! Az előadás végén a közönség állva, tízperces vastapssal köszönte meg a produkciót.
Mondanom sem kell, hogy a könyvet is többször elolvastam, a filmet meg nem tudnám mondani, hányszor néztem meg moziban, sőt a színházi előadást is megnéztem mégegyszer, igaz, azt már nem a Vígszínházban, de Bujtor rendezésében.



Száll a kakukk fészkére
(One Flew Over the Cuckoo's Nest)

színes magyarul beszélő amerikai filmdráma, 130 perc, 1975

rendező: Milos Forman
forgatókönyvíró: Ken Kesey, Lawrence Hauben, Bo Goldman
zeneszerző: Jack Nitzsche
operatőr: Haskell Wexler, Bill Butler, William A. Fraker
vágó: Sheldon Kahn, Lynzee Klingman, Richard Chew

szereplő(k):
Jack Nicholson (Patrick McMurphy)
Louise Fletcher (Mildred Ratched nővér)
William Redfield (Harding)
Michael Berryman (Ellis)
Danny DeVito (Martini)
Brad Dourif (Billy Bibbit)


A Ken Kesey regényéből forgatott film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát. Hamarosan rájön: a műintézmény lakói - akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide - semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. A történet többi szereplőjének élete - kivétel nélkül remekbe szabott figurák és alakítások - mind egy-egy dráma, aminek már csak végkifejletével találkozunk. McMurphyről hamar lehull a kívülállás páncélja, és megpróbál segíteni társain, akiken látja: az orvostudomány köntösébe bújtatott érzéketlenség és álszent gyógyítás - valójában fegyelmezni, idomítani akarás - csak rontja állapotukat.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/183260630/Szall_a_kakukk.part1.rar
http://rapidshare.com/files/183276260/Szall_a_kakukk.part2.rar
http://rapidshare.com/files/183292076/Szall_a_kakukk.part3.rar
http://rapidshare.com/files/183308169/Szall_a_kakukk.part4.rar
http://rapidshare.com/files/183324404/Szall_a_kakukk.part5.rar
http://rapidshare.com/files/183245112/Szall_a_kakukk.part6.rar
http://rapidshare.com/files/183189660/Szall_a_kakukk.part7.rar

Saját konvertálás és feltöltés!

S hogy még különösebb legyen a blogom, kedvenc könyveimet is hozzáillesztem a filmekhez. Természetesen ez inkább csak könyvajánló lesz, hiszen ezek a könyvek ugyan nekem mind megvannak, de akit érdekel a filmek alapjául szolgáló könyv, bármelyik könyvtárban vagy antikváriumban beszerezheti azokat. Kedvcsinálónak igyekszem a könyv fülszövegét is beilleszteni.


Ken Kesey
első regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg. Merész, egycélú lendület, izgalmas cselekménybonyolítás, kitűnően megszerkesztett jelképrendszer, bizarr és mégis hiteles emberábrázolás jellemzi a művet. A színhely: elmegyógyintézet. A szereplők: ápoltak és ápolók. A téma: talpra tudnak-e még állni a szánalmas emberroncsok. A regény azt sugallja, hogy a reménytelen kiszolgáltatottságban is lázadni kell az embertelenség ellen, mert az áldozat - fájdalmas bár - nem céltalan: talán van még visszatérés az elveszett emberséghez.

Nincsenek megjegyzések: